Post_img

Nemzetközi Úszóliga – Kapás harmadik 400 m gyorson, világcsúcsok a Duna Arénában

Legjobb magyarként Kapás Boglárka 400 méter gyorson a harmadik lett a Duna Arénában zajló Nemzetközi Úszóliga első elődöntőjének szombati nyitónapján.

 Ugyanebben a számban csapattársa, Késely Ajna a negyedik helyen zárt.
    A címvédő, és most is élen álló Energy Standarban Jakabos Zsuzsanna 400 méter gyorson és 200 méter háton is hatodik lett. A második helyen a London Roar, a harmadikon a Tokyo Frog Kings, a negyediken pedig a többek között Kapással, Késellyel, illetve a 200 méter háton hetedik Telegdy Ádámmal felálló NY Breakers áll.
    Több nagyszerű eredmény is született a rövidpályás viadalon: a holland Kira Toussaint 50 méter háton 25.60 másodperces világcsúccsal diadalmaskodott, hét századot faragott le a brazil Etiene Medeiros 2014-es rekordjából. Az olasz Benedetta Pilato 50 méter mellen junior világcsúccsal nyert, míg a férfiaknál ebben a számban a brit Adam Peaty egyéni legjobbjával, minden idők negyedik legjobb teljesítményével diadalmaskodott.
    Ezen kívül világcsúcsot úszott az Energy Standard Siobhan Haughey, Permille Blume, Femke Heemskerk, Sarah Sjöström összeállítású 4×100 méteres női gyorsváltója, mivel azonban nem egy nemzetbeli versenyzők úsztak a stafétában, a 3:52.82 perces idő csak nem hivatalos rekord.
    Az ISL-sorozatban egy fordulóban egyszerre négy csapat küzd egymással. A lebonyolítás szerint minden csapatban 12-12 férfi és női úszó vehet részt egy viadalon, de két-két további versenyző is bevethető váltókban. Egy számban klubonként két úszó versenyez, a helyezések alapján pontokat kapnak a csapatok, így alakul ki a végső sorrend.    
    Az egyéni számokban 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 pontot lehet szerezni alapvetően – ugyanakkor ha valaki bizonyos előnnyel nyer, akkor pontokat rabolhat a többiektől -, míg a váltók dupla szorzóval járnak. Az úgynevezett csillagszóró futamban pedig – amelyben az 50 méter gyorsot egymás után háromszor kell leúszniuk a versenyzőknek, de mindegyik végén feleződik a mezőny – akár triplázni is lehet.
    A sorozat második szezonja a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött, tíz csapat részvételével a Duna Arénában zajlik. A Magyarországra érkező sportolóknak az amerikai sportligákhoz (NHL, NBA) hasonlóan “buborékban” kell élniük. Tíz fordulót rendeztek az alapszakaszban, az elődöntők után a fináléra jövő hétvégén kerül sor.

forrás: MTI.